Een huis energieneutraal maken

Het energieneutraal maken van een woning wordt steeds populairder. Sinds de stijging van de maandelijkse stookkosten zijn steeds meer Nederlanders op zoek naar alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van zonnepanelen of een warmtepomp, maar er zijn veel meer manieren om een huis energieneutraal te maken. Voordat je direct gaat verbouwen is het belangrijk om een plan te hebben. Wat ga je doen? Wat en wie heb je nodig? Ga een container huren en direct hierna aan de slag!

Het opwekken van energie

Energie opwekken kan op verschillende manieren. De meest voorkomende manier is het installeren van zonnepanelen. Maar er zijn online nog veel meer manieren te vinden. Ook is het installeren van een warmtepomp of een pelletkachel zeer populair. Houdt er wel rekening mee dat je bij een pelletkachel moet beschikken over een flinke voorraad hout. Kun je hier niet gemakkelijk aankomen? Dan is het misschien geen voordelig alternatief. Er zijn online een groot aantal verschillende websites en forums te vinden waarop mensen d’r eigen ervaringen delen. Sommige zijn al in een verder stadia die zelfs accu’s hebben geïnstalleerd in huis om de opgewekte energie zelf te kunnen gebruiken. Op deze manier leveren ze niet terug aan de leverancier maar gebruiken ze echt alles zelf.

Het besparen van energie

Naast het duurzaam opwekken van energie is het natuurlijk belangrijk om de opgewekte warmte en energie goed vast te houden. Dit kun je doen door het op juiste wijze isoleren van de woning, maar bijvoorbeeld ook door het installeren van waterbesparende douchekoppen. Eigenlijk komt het neer op hoe efficiënt je de energie kunt gebruiken. Mocht je klein beginnen, dan is het mogelijk om een klein isolatie pakket te kopen. Ook kun je eenvoudig beginnen met het ophangen van ‘zware’ gordijnen. Dit biedt een extra laag isolatie waardoor de warmte langer in de kamer blijft.

Investeer in de juiste aanpassingen

Een groot aantal huishoudens beschikken niet over de financiële middelen om een heel huis energieneutraal te maken. Kies er in dit geval voor om te beginnen met een investering die de meeste impact heeft. Denk hierbij aan het installeren van zonnepanelen en het isoleren van het dak. Wist je dat bijna 25% van de warmte van een huis via het dak ontsnapt. Een goed geïsoleerd dak is van groot belang! Start jij met het isoleren van het dak? Bekijk de website van Renewi voor meer informatie over het op juiste wijze afvoeren van bouwmaterialen.