Wat is hang en sluitwerk van de aanhanger?

Als jij een aanhanger bezit, weet je natuurlijk wel een beetje wat erop gemonteerd zit. Maar weet je ook wat voor hang- en sluitwerk jouw aanhanger heeft? Het is namelijk mogelijk dat een van de sluitingen van de zijborden kapot gaat of verroest is. Dan zal je deze moeten vervangen! Welke jij nodig hebt en welke soorten er precies zijn, leggen wij jou in dit blog uit! 

Wat is een spansluiting?

Als jij een aanhanger hebt met zijborden, dan heeft deze spansluitingen. De spansluiting zorgt ervoor dat jij de zijborden of een klep of deur dicht kan klemmen, zoiets zie je ook wel op gereedschapskisten of koffers. De spansluitingen op de zijborden verschillen per aanhangermerk en soms ook nog per type aanhanger. Om de juiste te vinden kan je vaak het merk zoeken en dan de juiste afmetingen kiezen. 

Om de sluiting te laten werken, moet een spansluiting ook altijd een tegenstuk hebben. Welke tegenstukken zijn er? Je hebt sommige tegenstukken die je op de aanhanger, of de plek waar de sluiting komt, moet monteren. Bij het merk Eduard heb je hoekrongen op de aanhanger zitten, deze rongen hebben tegenstukken die zorgen ervoor dat jij de spansluiting om de hoekrong kan plaatsen en daarmee de spansluiting kan klemmen. 

Er zijn ook sluitingen die ingebouwd zijn of ingebouwd moeten worden. Anssems aanhangers hebben bijvoorbeeld zijbordsluitingen die ingebouwd zijn. Deze inbouwspansluitingen zijn er dus voor de specifieke Anssems types, let dus goed op welk type jij nodig hebt! Als je namelijk het verkeerde type kiest, kan je deze niet monteren. Als het monteren op een of andere manier bij een verkeerd type wel lukt, dan kan het zijn dat deze onderweg van de aanhanger kapot schiet. 

Scharnieren van de aanhanger

Op de zijborden van de aanhanger zitten niet alleen spansluitingen, maar ook scharnieren. Als jouw zijbord naar beneden geklapt kan worden, zijn hiervoor scharnieren nodig. Als deze verroest zijn, zal je deze ook moeten vervangen, net als de spansluitingen. Bij Eduard plateauwagens heb je verschillende soorten zijbordscharnieren, gelukkig kan je vaak uit de oude scharnieren halen welke je nodig hebt. 

Bij bakwagens heb je natuurlijk geen neerklapbare zijborden, maar wel een achterbord dat naar  beneden kan. Bij Anssems heb je hier weer speciale types voor, met verschillende afmetingen. Vaak kan je met de afmetingen van de oude scharnieren de juiste onderdelen vinden. 

Wat zijn de bevestigingspunten in de aanhanger?

Als jij jouw lading vast wilt zetten, heb je daarvoor wel bevestigingspunten nodig! Bij nieuwe aanhangers zitten er soms al bevestigingspunten in de vloerplaat verwerkt, maar in sommige gevallen moet dat nog of heb je er meer nodig. Er zijn verschillende vloerankers of vloerogen, deze kan je in de vloerplaat van de aanhanger plaatsen en daaraan de spanbanden bevestigen. 

Naast het monteren van de bevestigingspunten in de vloerplaat van de aanhanger, heb je bij de Anssems aanhangers een sleuf waarin je ook sjorogen kunt monteren. Dat zorgt ervoor dat je vloerplaat heel blijft en je nog steeds de nodige bevestigingspunten kan hebben! Heb je nog vragen over hang- en sluitwerk van de aanhanger, neem dan contact op met de klantenservice van Aanhangwagendirect.nl.