Wat je wilt weten over straatracen 

We kennen het vast allemaal wel, straatracen. Er zijn hele filmreeksen op gebaseerd zoals de bekende Fast and the Furious. In dit artikel gaan we het hebben over wat straatracen nu eigenlijk is, de geschiedenis ervan, de soorten autoraces en de populaire media rondom straatracen.

Wat is straatracen?

Straatracen is een illegale en ongeoorloofde vorm van autoracen. De auto´s moeten hiervoor wel goed verzorgd zijn, dit kan gedaan worden door car detailing bijvoorbeeld. Je hebt allerlei verschillende soorten straatraces, ieder met zijn eigen regels. Straatracen is wel gevaarlijk, er zijn als gevolg van straatracen veel mensen gestorven van omstanders tot passagiers en chauffeurs. Ook zijn er soms straatraces op de openbare weg geweest vanwege dat er dan geen eigen race locatie beschikbaar was maar de meeste race wedstrijden vinden plaats op rustige snelwegen aan de rand van de stad of op het platteland. 

Soorten straatraces

Er zijn allerlei verschillende soorten autoraces zoals bijvoorbeeld tōge racen. Deze races worden gehouden op bergwegen en smalle, kronkelende wegen die te vinden zijn in en rond de bergen van Japan. Deze races worden ook wel battles genoemd, een reeks wedstrijden wordt gereden met een voorsprong en een achtervolger die naast elkaar of bumper aan bumper bij het startpunt begint. Dit is het even kort en simpel uitgelegd, maar er gelden allerlei regels hierbij. Je hebt ook nog andere soorten races zoals bijvoorbeeld auto ontmoet, sprinten en circuitracen. 

Populaire media

Er is veel populaire media rondom straatracen, deze media heeft ook een grote invloed op straatracen. In de jaren 70 speelden de films American Graffiti en Hollywood Knight een grote rol in het uitbreiden en romantiseren van straatracen. Fast and The Furious is ook gebaseerd op straatraces, in de film zitten ook veel opvallende auto´s wat veel mensen aantrekt. Natuurlijk trekt het verhaallijn en alle actie die erin gebeurd ook de mensen aan. Ook in Japanse anime- en manga-series portretteerde Initial D straatraces in Japan. Buiten deze voorbeelden zijn er nog veel meer series, films en documentaires over straatracen. Ook zijn er al sinds 1994 straatrace-games, zoals bijvoorbeeld de bekende straatrace-game serie Midnight Club maar er zijn nog heel veel meer. Voor ieder platform zijn er straatrace-games: PC, Xbox, PSP, Playstation, Game Cube. In veel games, series en films zitten referenties naar autoracen.